Ontwerp

Hoe werkt het nu precies.

Een ontwerp van een tuin begint met een adviesgesprek. Als het gaat om een bestaande tuin dan kom ik graag bij u langs om de situatie terplekke te bekijken en te zien hoe we interieur en exterieur in elkaar kunnen laten overlopen. Gaat het om nieuwbouw dan is de tekening van de architect en de plaats erg belangrijk. In dit gesprek wordt het al snel duidelijk of er een ‘klik’ is. Dit is erg belangrijk want tijdens het proces zullen we verscheidene keren contact hebben.

Tuinontwerp Nina Abbing Tuinen

Wat is voor mij en voor u belangrijk.

Het uitgangspunt is tuinbeleving en de tuin moet als een jas bij u passen. U bepaalt dus het ontwerp samen met de omstandigheden ter plaatse en mijn creatieve ideeën. Na het gesprek ga ik voor u schetsen. Hier komen meestal twee of drie verschillende schetsen uit. Met deze schetsen met bijbehorende moodboards kom ik bij u terug. Gezamenlijk nemen we de schetsen door en u bepaalt wat u aanspreekt. Soms zit er een schets tussen die direct aan alle wensen voldoet maar vaak merk ik dat er tijdens het eerste gesprek toch nog puntjes zijn blijven liggen waardoor er vaak een keuze wordt gemaakt uit de verschillende schetsen. Met dit verhaal maak ik een officieel ontwerp. Naast de autocad tekening van het ontwerp en de bematingstekening, makkelijk voor de hovenier, krijgt u van mij een begeleidend schrijven waar de details in uitgewerkt worden. In deze tweede fase heeft u dus een plan om bij de hovenier neer te leggen. U kunt nog een stap verder gaan en een volledig beplantingsplan laten maken. Dit wordt u dan weer aangeboden in een vervolg schrijven voorzien van Nederlandse en Latijnse namen, bloeikalender en onderhoud.

Mijn werk zit er op?

Dat kan, maar ik wil u ook helpen naar het zoeken van de juiste hovenier en toezicht houden tijdens het aanleggen van de tuin. Hier doen zich vaak nog dingen voor waarbij u tijdens het werk beslissingen moet nemen. Mijn ervaring is dat als de hovenier dit oplost dit vaak leidt tot de gemakkelijkste oplossing en niet gekeken wordt naar het ontwerp. Kleine veranderingen kunnen gigantische afbreuk doen aan het ontwerp dus ik zou niet bezuinigen op dit laatste stukje vakwerk.

Als laatste komt de inrichting van de tuin.

Ook dit is specialistisch werk. Vaak houd ik tijdens het ontwerp rekening met bepaalde afmetingen van tuinmeubilair. Over bestrating wordt vaak lang nagedacht en gekozen voor de duurdere materialen. Dit is ook zeker van belang maar als u de tuin inkijkt vallen de meubels meer op dan de bestratingmaterialen. Patronen in bestrating, en het gebruik van verschillende materialen kunnen wel weer opvallend zijn.

 

Laat mij u adviseren en samen met u een juist ontwerp maken voor uw tuin.