Tuin & Tips voor de maand november

Herfst tinten

persicaria-closeup

In mijn eigen tuin springt de kleur van de Persicaria er nog steeds uit. Langzaam neemt de kleur af van helder naar donkerrood. Juist de tegenstelling van het afsterven van het blad en de nog steeds rode aar tegen het blijvend groen is prachtig. Ik kan zelfs nog af en toe een aar plukken om binnen van te genieten. Ook erg prachtig zijn al die kleuren die je ziet langs de snelweg. Nu de herfst in volle gang is laten bomen hun herfsttinten zien.

 

De zomereik, wintereik en de beuk tonen hun volledige herfsttint in geel en bruin. De Amerikaanse eik verkleurt in deze tijd naar helder rood. Deze mooie rode tint is ook de reden dat de eik veel in Nederland wordt aangeplant. Ben je onderweg let dan eens op deze mooie verkleuringen. Een deel van de bladeren is al gevallen, en de jonge bladeren zijn duidelijk herkenbaar in kleur. Er is uitgerekend dat 70 tot 90 procent van de strooisellaag in het bos bestaat uit bladeren. De bovenlaag is goed herkenbaar, ga je iets dieper worden de bladeren al donkerder en steeds minder herkenbaar. Bacterieën, schimmels, wormen en insecten zorgen ervoor dat de strooisellaag wordt afgebroken en voedingswaarden beschikbaar komen voor de bomen en planten.

Dit is een prachtige tijd om een wandeling te maken door het bos. Helemaal met de tempraturen van dit moment. Kijk eens op de site van staatsbosbeheer. Hier vind je naast vele wandel en fietsroutes ook de werkzaamheden die bij jouw in de buurt georganiseerd worden op de Natuurwerkdag van 5 november. Ook ben je van harte welkom op de Indian Summer Fair in Tytjerk. En ook deze maand geld, blijven vegen!! Maar laat net als in het bos toch een laagje bladeren liggen in de border voor de nieuwe voedingswaarden die hier in de winter ontstaan. Alleen de bladeren op het gras moeten regelmatig verwijderd worden.

top Terug