Tuin & Tips voor de maand oktober


keukenhof

Herfstklusje voor fleurig voorjaar.

Oktober is de maand om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wilt genieten van een kleurrijke tuin met tulpen, narcissen, aliums, etc..

Vuistregel bij het planten van de bollen is dat de bloembol met het puntje omhoog twee keer zo diep wordt geplant als de bol hoog is. Is de bol 5cm hoog dan wordt de bol ongeveer 10 cm diep geplant. Vanaf januari kunnen de eerste puntjes al uit de grond komen. Maak gebruik van extra veel bloembollen en kies maximaal 3 kleuren. Meng ze met elkaar, strooi ze uit en plant ze daar waar ze gevallen zijn. Vul een vak met 1 soort of kies voor 1 soort in de hele tuin. Combineer deze dan wel met verschillende kleuren.

Ook de Keukenhof denkt al weer na over de nieuwe kleurenpracht. Ga van 14-16 oktober naar de Nationale bollenmarkt in het Oranje Nassau Paviljoen op de Keukenhof. Tientallen kwekers die zich hebben toelegd op het kweken van niet alledaagse soorten bolgewassen, bieden hun producten aan. Ook zijn er plantdemonstraties met nuttige tips, adviezen en rondleidingen in het Park. Het nieuwe thema voor de Keukenhof in 2012 is: "Polen - Hart van Europa". 

Rita van der Zalm is de vrouw die verwilderingsbollen onder de aandacht heeft gebracht. Zelf kweekt ze haar bollen in Noordwijk. Een uitspraak van haar is: "Tuinieren met bloembollen maakt de tuin het hele jaar interessant". Ieder jaar brengt ze samen met Hein Meeuwissen een catalogus uit.

Veel plezier met het uitzoeken van de bollen en denk erom dat je je beperkt anders wordt het een ratjetoe!!

top Terug