Tuin & Tips voor de maand september

Slakken wedstrijd
September! De meesten van ons zijn weer terug van vakantie, de scholen beginnen weer en... hopelijk krijgen we nog een zonnig najaar! Voor de slakken was deze zomer een feest. Al die nattigheid vinden ze heerlijk. Door het natte weer ga je ook minder slakken zoeken en laat je ze hun gang gaan. Ook niet verkeerd, dit hoort toch ook bij de natuur.

 

Wat doen we in de maand september? Zoals hierboven aangegeven hopen we dat we nog kunnen genieten van de najaarszon. Daarnaast is er ook veel fruit rijp. Fruittelers zijn druk met het plukken van de appels. Ook in de Fruitgaard van Frederiksoord is het volop pluktijd. Dit jaar geeft voor het eerst in jaren weer een grote opbrengst. Heeft u nu ook een overvloed aan fruit, kom dan langs voor de fruitpersdagen op 5 en 8 oktober.

In deze maand kunnen we de hagen nog een beurt geven. De buxus liefst zo laat mogelijk, omdat hij dan niet meer uitloopt in de winter en dat is wel de basis voor het wintersilhouet. Naast buxus zijn er ook veel planten die een mooi beeld geven in de winter. Snoei niet alles terug; ook voor de bescherming van de planten in de winter is het belangrijk. Wil je het beeld beïnvloeden, laat het afgeknipte deel dan wel in de tuin liggen.

Maar genoeg over de winter, eerst gaan we nog volop genieten van de laatbloeiers in de tuin en zorgen we dat er volgend voorjaar weer voldoende bollen de kop opsteken. Oriënteer je nu alvast op de nieuwste bollen, maar met het planten moet je nog even wachten. Meer hierover in de maand oktober.

Blijf in deze periode ook onkruid trekken. Zoals je nu zaden van vaste planten kunt verzamelen, zetten de zaden van het onkruid zich ook. Zaai de kale plekken in het gazon in, bindt de klimplanten goed aan en niet meer mesten. De planten moeten afharden in deze periode. Daarnaast alleen nog genieten van de laatste zonuurtjes en dromen over eventuele aanpassingen voor volgend jaar in de tuin. Om ideëen op te doen kun je in de maand september eens een bezoek brengen aan de Tuinen van Mien Ruys. Hier worden allerlei workshops georganiseerd en het is in deze periode een feest om daar door de tuin te lopen. 

LEKKER GENIETEN

top Terug