Tuin & Tips voor de maand augustus

Grassen

Grassen in de tuin geven een extra dimensie. Het zijn rustpunten in de tuin en ze blijven mooi tot ver in de winter. Augustus is de maand dat de meeste grassen gaan bloeien. Grassen vormen mooie sierlijke pollen. Ze kunnen goed gecombineerd worden in een border. De dunne sprieten geven vaak een mooi contrast met de grotere bladeren van bijvoorbeeld Hortensia en Persicaria. Ook een border vol met Pennisetum kan een prachtig effect geven. Wel moet je er rekening mee houden dat dit gras pas eind augustus begin september gaat bloeien. In het voorjaar is het dus een vrij kale border.

Iemand die heel goed kan combineren met grassen en dit eigenlijk ook heeft geïntroduceerd in Nederland is Piet Oudolf. Kijk eens op de site www.oudolf.com. Hier passeren prachtige foto’s die de combinatie van grassen met strakke hagen en weelderige beplanting laten zien. In New York heeft Piet Oudolf de Gardens of Remembrance ontworpen. Een plek waar slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op de Twin Towers jaarlijks bijeenkomen om de ramp te herdenken.

Piet Oudolf

Terug naar het onderwerp grassen. Wat voegen grassen toe aan een tuin. De Miscanthussen die mooi hoog en sierlijk worden brengen hoogte in de tuin. Molinia is een soort die breed uitvalt en goed aan de rand van een border of als solitair, bijvoorbeeld in een veld met Sedum, gebruikt kan worden. Hakonechloa is een laag grasje dat ook in een gele variant verkrijgbaar is. Dit gras kan goed gebruikt worden als onderbeplanting bij bomen, aan de rand of op een hoek van de border. S’ Winters hebben ze een mooi wintersilhouet. De pluimen die blijven waaien of een laagje sneeuw op de halmen.

Als u een nieuwe dimensie wilt geven aan uw tuin denk dan eens aan grassen.

top Terug