Gunnera

Gunnera

Gunnera is de Latijnse naam voor Mammoetblad. De bladeren hebben namelijk de omvang van een flink groot oor van een mamoet. Op zich een plant die in kleinere tuinen niet vaak wordt toegepast omdat hij een enorme plaats in neemt. Toch is het een prachtige solitair.

Niet alleen in een border maar ook in een grasveld komt hij prachtig tot zijn recht. De Gunnera houdt wel van een vochtige grond en moet tijdens de vorst goed worden beschermd.

 

Hij is mooi te combineren met hoge siergrassen. Zijn bloem, een grote kolf is ook erg bijzonder. De bloem kan wel een hoogte van 40 tot 50 cm bereiken. Hij komt gelijk op met de bladeren maar zijn deze volgroeit dan blijft de bloeiaar onder het blad. De bladeren van de Gunnera ontvouwen zich aan het eind van het voorjaar en kunnen een doorsnede van 2,5 m bereiken. De stelen van de Gunnera kunnen ook wel 2 meter hoog worden. Kinderen kunnen er onder schuilen tijdens een regenbui.

Steel van de Gunnera

Toch is het niet een makkelijk toepasbare plant. Zoals al eerder gezegd moet hij goed beschermd worden tegen de vorst maar ook volle zon verdraagt hij niet. Daarnaast moet hij op een niet te winderige plaats staan.

Zelf heb ik hem in een regenton op de vlonder. Maar ook ik heb al eens een verloren aan de vorst. Dan denk ik, ik koop af en toe ook een bos bloemen voor in huis nu maar een Gunnera voor aan de vlonder.

top Terug