Vaux-le-Vicomte

vaux-le-vicomte

"Vaux-le Vicomte dominates the garden and surrounding landscape like a throne in the center of the stage. It is a masterpiece of design." Dit zijn de woorden van Patrice de Vogue, de huidige eigenaar. Afgelopen zomer heb ik een bezoek gebracht aan deze tuin. Het is onvoorstelbaar dat André le Notre dit heeft kunnen bedenken in de 17e eeuw. De tuin bestaat uit prachtige vijverpartijen, grotten en verassingen. Een aantal jaren geleden was ik in Versailles maar Vaux-le Vicomte heeft toch veel meer indruk gemaakt.

 

vaux-overzicht

In het begin van de 17e eeuw is Vaux-le-Vicomte een plek op de kaart, tussen de koninklijke residenties van Vincennes en Fontainebleau. In 1641 kocht Nicolas Foquet, financieel adviseur van Lodewijk XIV, het landgoed en in 1656 werd begonnen met de bouw en de aanleg van de tuin. Voor deze tuin moesten drie dorpen van het toneel verdwijnen. Vijftien jaar later was Vaux-le-Vicomte het mooiste kasteel met tuin van Frankrijk. Deze prestatie kwam tot stand door de samenwerking van drie mannen die Foquet bij elkaar had gebracht. De architect Le Vau, de schilder-decorateur Le Brun en de tuinarchitect Le Notre. Het kasteel is gebouwd op een wild gebied van ongeveer 40 ha. Le Vau wist een perfecte harmonie te creëren tussen de architectuur en de omgeving. Er is bij het tuinontwerp op een opmerkelijke wijze gebruik gemaakt van de wetten van perspectief en optische illusie. Gezien vanuit het kasteel wordt de bezoeker als het ware omarmd door de tuin en ontstaat het gevoel dat alles in één oogopslag is te overzien. Dit is voor het grootste deel een opzettelijke illusie. De grotten lijken maar een paar minuten verwijderd te zijn van het plein. Echter als je de grotten benadert blijken ze verder weg te liggen in een rand die oprijst uit het plein. En ineens is er een strook van licht. Het Grand Canal, dat verdiept ligt in een vallei. Tot nu toe was dit niet zichtbaar vanuit het kasteel. Het kanaal werd aangelegd om het water van twee rivieren af te voeren die oorsponkelijk door de tuin liepen. Aan de andere zijde van het kanaal staat het standbeeld van Hercules op een prachtig groen talud. Dit beeld is vanuit het paleis het eindpunt van de tuin. Als "omheining" van de tuin liggen er zorguldig geplande loofbossen.

André le Notre (1613 - 1700) is de meest bekende Franse tuin- en landschapsarchitect. De tuinen van Le Notre worden gekenmerkt door een dominantie van symmetrie en regelmatigheid. Dit past in de filsofie van het absolutisme en deze stijl staat bekend als "de Franse tuin". De opdracht die Le Notre kreeg van Foquet was om de natuur te stileren naar de Barokke Italiaanse stijl. Andere bekende tuinen van le Notre zijn die van de kastelen van Versailles en Chantilly. Ook St James's Park in Londen is door hem ontworpen.vaux-jardins

Mocht je ooit in de buurt van Parijs zijn, breng dan zeker een bezoek aan Vaux-le-Vicomte. Naast deze historische oude tuin ben ik in dezelfde vakantie naar Parc la Villetta geweest. Een modern park in Parijs. Niet met elkaar te vergelijken maar ook dit is een staaltje kunst in de landschapsarchitectuur (zie eerdere blog).

top Terug