Parc la Villette

Expositieruimte IMax

Tijdens mijn bezoek aan Parijs nu eens niet de gebaande paden gevolgd naar de Eiffeltoren en de Notre Dame. Ik heb een bezoek gebracht aan Parc la Vilette. Een stadspark ten noordoosten van Parijs ter grootte van 35 ha. Vroeger was dit terrein een slachtterrein. Bernard Tschumi heeft hier iets heel moois van gemaakt door architectuur, natuur en recreatie bij elkaar te brengen.

 

Ontwerp Villette Bernard Tschumi

Het ontwerp is op een bijzondere manier ontstaan. Bernard Tschumi heeft verschillende lagen op elkaar gelegd: stippen, vlakken en lijnen. Op ieder punt in het grid is een bijzondere knalrode follie geplaatst. Een andere blikvanger is de glazen bol met aan de buitenkant spiegels. Deze spiegels weerkaatsen het aansluitende park. In de glazen bol bevindt zich een IMax theater. Het gebouw van de oude veemarkt is bewaard gebleven. Het is nu een grote tentoonstellingsruimte. Het park bestaat uit 10 thematuinen (bijvoorbeeld een lachspiegeltuin, misttuin, bamboetuin, stiltetuin) en 3 kinderspeelplaatsen. Alles geplaatst in een vlak van het ontwerp. De paden in het park liggen gedeeltelijk verhoogd en geven je een prachtig uitzicht op het park, de expositieruimte en het kanaal dat het park doorsnijdt.

Verhoogde paden follies

Ik had er al veel over gelezen en gehoord tijdens de studie, maar het is toch altijd bijzonder om er rond te lopen. De opzet en de uitstraling van het park zijn zeer goed gelukt. Op dit moment zijn ze bezig om de voorzijde van de expositieruimte aan te pakken. Hiervoor is een prachtige bloementuin ontworpen. Een goede reden om bij mijn volgende bezoek aan Parijs hier nog eens te gaan kijken. 

Een aantal maanden geleden ben ik bij een lezing geweest van Atelier Fryslan over industrieel erfgoed. Eigenlijk is dit park daar een heel goed voorbeeld van. Hergebruik van monumentale panden, die blikvangers zijn in een gebied en met respect moeten worden behandeld. De stad Eindhoven heeft met het opnieuw ontwerpen van oude Phillipsgebouwen laten zien dat er best wel veel mogelijkheden zijn voor hergebruik van ons industrieel erfgoed.

top Terug