Fruit

Snoei cursus Fruithof Frederiksoord

Vroeger voorzag men altijd in eigen voorziening van vlees, brood, groente en fruit. Tegenwoordig zie je dit steeds minder. De supermarkt ligt om de hoek en je hoeft niet te schoffelen en ongedierte te bestrijden. Toch zie je ook dat de dorpen steeds minder voorzieningen krijgen en de ouderwetse behoefte weer terugkomt.

Fruit is een passie van mij en eigenlijk zou ik bij ieder huis een mooie fruitboom willen plaatsen. Natuurlijk heb je te maken met de plaats die een fruitboom inneemt . Dit is niet gering. Je moet bij een volwassen boom al snel denken aan een ruimte van 10 bij 10 meter. Maar er zijn ook verschillende varianten hierop. Bijvoorbeeld de spil. Dit is een klein boompje die niet hoger wordt dan 1.50 en die zijn fruit dicht bij de stam draagt. Ook is er de leiboom. Al dit fruit wordt gekweekt op verschillende onderstammen. Snelgroeiende en, voor de laatste twee varianten, minder snelgroeiende onderstammen. Onderstammen? Jazeker een fruitboom met een bepaald ras kun je niet vermeerderen dmv het planten van een pitje. Hier groeit altijd een wilde boom uit en de appels aan deze boom zullen niet zo lekker smaken als de rasappel waar het pitje uit komt. Heeft u wel eens gekeken hoeveel rassen er zijn? Heeft u geen idee?

Snoei cursus Fruithof Frederiksoord

Ga eens kijken bij de Fruithof in Frederiksoord. Hier vindt u op 8 ha grond, 850 verschillende rassen. Voornamelijk oude rassen. Dit terrein wordt onderhouden door een stichting in opdracht van de Noordelijke Pomologische Vereniging. Hier kunt u in het voorjaar genieten van de bloesem tijdens de groendagen. Ook worden er speciale dagen georganiseerd in het plukseizoen om uw appels te laten omzetten in vers sap. Dit gebeurd met een prachtige persmachine die nog met de hand bediend wordt. Een keer in de twee jaar is er de tentoonstelling Souvenir van Eeuwen. Hier worden alle oude rassen tentoongesteld en kunt u terecht met al uw vragen bij de deskundigen die er dan rondlopen.

Beschikt u zelf over een fruitboom, fruitgaard of gaat u er een aanleggen dan kunt u hier terecht voor snoeicursussen, entcurcussen en binnenkort ook voor determineren en ziektebestrijden. Zelf ben ik vrijwilliger bij de Fruithof en begeleid ik de snoeicursussen. Nieuwschierig? Kijk eens op www.fruithof-frederiksoord.nl

top Terug