Creatief denken

Think the Unthinkable and Achieve Creative Greatness

Op 5 en 12 april was ik op een cursus Creatief Denken van Link denktechniek. Een echte eye opener.

Omdat je in een creatief vak zit denk je dat je een creatief brein hebt. Eigenlijk is dit helemaal niet waar. Wij mensen ontwikkelen een denkpatroon in de loop van de jaren. Er zijn miljoenen wegen en links in ons brein die een bepaalde weg volgen om tot een oplossing te komen. Door niet altijd maar met deze automatische piloot mee te gaan heb je bepaalde trucs om tot veel meer en andere oplossingen te komen voor je probleem of ontwerp.

Wat is dan precies creatief denken.

Denken buiten de bestaande paden, out of the box denken, lateraal denken of lenig denken. Er zijn een aantal spellen op de markt die je kunnen helpen bij het out of de box denken of omdenken. Kijk eens naar Ja-maar dilemma kaarten of het Bruisende brein. Creatief denken kun je toepassen bij vernieuwingen, veranderingen, vastzittende dilemma’s of gewoon omdat het leuk is om te doen.

cocdbox

Hoe werkt het creatief denken?

Vanuit een focus of uitgangspunt ga je divergeren, zoveel mogelijk antwoorden en oplossingen zoeken. Dan ga je, dmv een keuze instrument, convergeren en kom je tot een verassend resultaat. Door te associëren en te kantelen van de begrippen en vragen kom je soms tot bizarre vraagstellingen en oplossingen. Je leert om je hersenen leniger te maken en met een andere blik de wereld in te kijken. Het vaststellen van de focus is erg belangrijk. D.m.v de hoe en waarom vraag ga je naar een duidelijke focus. Ook worden de ideeën vaak in een COCDbox , Centrum voor Ontwikkeling in Creatief Denken, geplaatst waardoor de keuze duidelijker wordt.

Ik betrap mijzelf erop dat ik nu al weer snel in de gebaande paden loop. Maar loop ik tegen een probleem aan of kom ik niet tot een oplossing dan pak ik mijn map creatief denken!!

Kijk voor deze en meerdere cursussen op www.linkdenktechniek.nl

top Terug